A máriatövis egészségre gyakorolt hatásai

Máriatövis

A máriatövis egy évelő növény, amely a mályvafélék családjába tartozik. Az őshazája a Földközi-tenger vidéke, azonban ma már szinte mindenhol megtalálható. A máriatövisnek hosszú történelme van a gyógyászatban, már az ókori görögök és rómaiak is alkalmazták májproblémák kezelésére.

A növény magjai fontos hatóanyagokat tartalmaznak, ilyen például a szilimarin és a szilidianin. Ezek az anyagok antioxidánsokban gazdagok, ami azt jelenti, hogy segítenek védeni a sejteket. A máriatövis egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segít megőrizni a máj egészségét, de még az immunrendszer megerősítéséhez is hozzájárul, valamint enyhíti a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat.

Mi a különbség a szilimarin és a szilidianin között? A szilimarin flavononglikán-származék, amely nem egyetlen vegyületet takar, hanem a szilidianin és szilikrisztin nevű izomerekből áll.

Az egerekkel végzett kísérletek azt mutatták, hogy a máriatövis képes csökkenteni a máj károsodását, illetve tudja regenerálni a májsejteket is. A máriatövis-kivonat úgy védi a májsejteket, hogy elősegíti a sejtekben ragadt toxinok eltávolítását és megakadályozza a káros méreganyagok beáramlását. A szilimarin hatékony lehet még a májcirrózis és a hepatitisz kezelésében is.

Mi a májcirrózis? A májcirrózis vagy más néven májzsugorodás egy olyan betegség, amelyben a máj fokozatosan elveszíti működését és a szövetei hegesedni kezdenek, aminek következtében az egésszéges májsejtek akadályoztatva vannak működésükben, így nem tudják ellátni a funkcióikat mint például a méregtelenítést, az emésztést vagy a vérképzést.

2018-ban több kutatás is foglalkozott a máriatövissel és hatásaival. A kutatók laboratóriumi kísérletek során vizsgálták a szilimarin hatását az emberi vese sejtjeire. Megállapították, hogy a szilimarin hatékonyan csökkentette a gyulladást és a sejtkárosodást a vesesejtekben, de még a sejtek túlélését is növelte. Azt a következtetést is levonták, hogy a szilimarin csökkenti a fibrosis kialakulásának az esélyét.

A másik tanulmány a máriatövis cukorbetegségre és az elhízásra gyakorolt hatásaira irányult. A kutatók itt is számos laboratóriumi kísérletet végeztek, az eredmények arra utaltak, hogy a szilimaron csökkenti a vér glükózszintjét és a testzsír mennyiségét, emellett növelte a hasnyálmirigy inzulin-termelését.

A máriatövis kivonatnak jelentős a szerepe a májrák kialakulásának a megelőzésében, ráadásul más egyéb májvédő hatással rendelkező gyógyszerek mellékhatásait is képes csökkenti. Például a szteroidok, a kemoterápia és a pszichiátriai gyógyszerekét (pl. antidepresszánsok).

Azt okvetlen tartsuk szem előtt, hogy a máriatövis és hatóanyagai nem helyettesítik az orvosok által előírt kezeléseket, tehát mindig konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt vagy gyógynövényt alkalmaznánk.