A szilimarinról bővebben

A szilimarin több különböző vegyület összefoglaló neve. A máriatövis fő hatóanyaga, erős antioxidáns hatással rendelkezik, hozzájárul a glutation és a szuperoxid-dizmutáz májban való jelenlétének fokozásához.

Mik a szilimarin legfőbb hatásai?

A szilimarin természetes antioxidáns hatással rendelkezik, ezáltal erősíti a szervezet védekezőképességét az oxidatív stressz-szel és a májra káros hatással rendelkező (antihepatotoxikus) anyagokkal szemben. Májvédő hatását klinikai vizsgálatok is bizonyítják*, hatékony összetevője lehet különböző májbetegségek kiegészítő kezelésének.  Gyulladáscsökkentő, vírusölő, inzulinrezisztencia-ellenes és antifibrotikus tulajdonságai sokoldalú hatóanyaggá teszik a máriatövis legfőbb alkotóelemét.

A máj védelmének szolgálatában

Valószínűleg nem tévedünk, ha azt mondjuk, a szilimarin leginkább ismert tulajdonsága az alkohollal szemben való májvédő hatása. A szilimarin felveszi a harcot az alkohol májra gyakorolt, káros tulajdonságaival szemben, például csökkenti az alkohol hatásárakórosan magas szintet elérő enzimek (például az ALT-ként ismert alanin aminotranszferáz) szintjét, támogatva a májfunkciók egészségének fenntartását. Lássuk, milyen betegségek és kondíciók kezelésében nyújthat segítséget a szilimarin!

● NASH - a nem alkoholos eredetű zsírmájból kialakuló, krónikus májbetegség (steatohepatitis)
A NASH fennállása esetén a máj bizonyos enzimei (hepatikus enzimek, különösen az ALT, azaz alanin aminotranszferáz) kórosan megnövekedett mennyiségben vannak jelen. A szilimarin hatása elősegíti ezen enzimek szintjének csökkenését, így alkalmas lehet a NASH kiegészítő kezelésére

● Phalloides-szindróma
Habár a Phalloides-szindróma nem betegség, hanem a gombamérgezések egyik típusa, fontos megemlíteni a szilibinin antitotoxikus hatása miatt. Az intravénás úton a szervezetbe juttatott szilibinin alkalmazható a gyilkos galóca mérgező összetevői által okozott Phalloides-szindróma kiegészítő kezeléseként.

● Májfibrózis
Az oxidatív stressz számos májprobléma egyik legfontosabb okozója. Antioxidáns hatása révén a szilimarin javítja a májfunkciókat, ezáltal segítséget nyújthat a betegség kezelésében.

Alkoholproblémák
Ahogyan fentebb olvasható, a rendszeres alkoholfogyasztás rendkívül káros hatással van a máj egészségére. A szilimarinban gazdag máriatövis kivonatának fogyasztása segítséget nyújthat a máj méregtelenítésében, támogatva a májfunkciók egészséges működésének megőrzését. Segíthet továbbá az egyik leggyakoribb, a rendszeres alkoholfogyasztás nyomán kialakuló betegség, a májzsugorodás káros hatásainak enyhítésében. 

* A betegségek neveire kattintva elérhető egy-egy ide kapcsolódó klinikai kutatás:  májfibrózis; NASH; Phalloides-szindróma.

A szilimarin aktív hatóanyagai

● A szilimarin egyik fő összetevője a szilibinin** (lásd még: silibinin; silybin), mely a flavonolignánok (részben flavonoid, részben fenilpropán tartalommal rendelkező fenol) közé tartozik.  A természetes májvédő hatással rendelkező anyag antioxidatív hatása flavonoid tartalmának köszönhető, ezen kívül gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik. 

● A szilibinin mellett egyéb flavonolignánok - például silychristin, neosiliherminsilyherminsilydianin - alkotják a szilimarin vegyületét. Ezek az összetevők együttesen hozzájárulnak a szilimarin értékes és sokoldalú hatásához.

**A szilimarinhoz hasonlóan a szilibinin is egy összefoglaló megnevezés, különböző vegyületeket (szilibinin A, szilibinin B, izoszilibin A, izoszilibin B) is számon tartunk a szilibinin megnevezés alatt.

Máriatövis tartalmú étrendkiegészítők

Máriatövis kivonatextra kapszula 80 db BioCo

Máriatövis kivonat extra kapszula 80 db BioCo

Értékes szilimarin hatóanyaggal a máj és az epe egészségének megőrzéséért.

Ár: 4190 Ft
Megnézem

Vitaking Máriatöviskivonat 500mg 80db kapszula

Vitaking Máriatövis kivonat 500mg 80db kapszula

A máriatövist régóta használják a népi gyógyászatban, a máj egészségének támogatására. A máj az egyik legfontosabb szervünk, rengeteg feladatot lát el. Jó működése az egész testre kihat és persze gyengesége is csak éppen ellenkező módon. A máriatövis gyógynövény segíti a máj megfelelő működését. Védi májunkat, illetve segíti a regenerálódását a rengeteg káros megterhelés után.

Ár: 2520 Ft
Megnézem
Vélemények (1)